ChiRunningtherapie

Met plezier in beweging

Runningtherapie is het inzetten van hardlopen ten behoeve van het (overbelaste) brein. Het is een therapievorm waarbij je met je lichaam bezig bent, maar de effecten er van zal je met name op psychisch gebied ervaren. Het is een therapievorm waarbij het praten in eerste instantie ondergeschikt is aan het bewegen.
Bij Trochdrave werken we met de unieke combinatie van ChiRunning en Runningtherapie om een leven lang moeiteloos en blessurevrij te kunnen hardlopen. Als je een maal begint met hardlopen wil je niet met een blessure thuis komen te zitten. Liever bouw je rustig je conditie op en werk je aan een goede techniek. 

Om deel te nemen aan runningtherapie is het hebben van ervaring met hardlopen absoluut niet noodzakelijk.

Een goed humeur, beter slapen, ontspannen zijn. Door Runningtherapie voel je je niet alleen fitter maar ben je het ook.

Wat is Runningtherapie

Runningtherapie is gedoseerd hardlopen om te herstellen van stress en alle psychische en fysieke gevolgen daarvan. En om (weer) plezier te krijgen in bewegen. Het effect van Runningtherapie is wetenschappelijk vastgesteld. Over hardlopen en de positieve psychische effecten ervan wordt steeds meer gepubliceerd. Bewegen is een van de eerste interventies in de richtlijnen van huisartsen bij behandeling van lichte tot matig depressieve klachten, nog voordat er aan pillen wordt gedacht.

Wij zijn Verona Fortuin en Henk Hiemstra, Runningtherapeuten van Trochdrave. We hebben jarenlange ervaring in de psychiatrie als verpleegkundige en zijn beiden werkzaam als POH-GGZ in verschillende huisartsenpraktijken in zuidwest Friesland. Beide zijn we big geregistreerd.

Door onze kennis en (persoonlijke) ervaring weten wij als geen ander dat bewegen een prachtig middel is om de ‘psychische conditie’ te verbeteren.
Huisartsen en bedrijfsartsen schrijven het inmiddels regelmatig voor bij mensen met stress gerelateerde klachten zoals overbelasting en burnout. Een aantal zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten, oa De Friesland en de ONVZ, afhankelijk van hoe u verzekerd bent.

Ontspannen hardlopen

Nog een groot voordeel van hardlopen is dat het buiten kan. Heerlijk in de natuur, wind door je haar en zuurstof in je longen. Het tempo is zo dat je genoeg om je heen kan kijken en genieten van alles wat je onderweg ziet. En gelukkig: ervaring is niet vereist.

Een goed humeur, beter slapen, ontspannen voelen is onder andere het resultaat. Door Runningtherapie voel je je niet alleen fitter maar ben je het ook.

Bij ons staat vooral het ontspannen en blessure-vrij lopen als doel voorop door ons te richten op een lage hartslag en de looptechniek vanuit de ChiRunning. ChiRunning is een hardlooptechniek die je de basis geeft om op een natuurlijke manier ontspannen hard te lopen. Daarbij ontzie je gewrichten, spieren en pezen, zodat de kans op overbelastingsblessures minimaal wordt.

Hierdoor wordt lopen efficiënter en heb je minder kans op blessures. Je kunt blijven bewegen tot op hoge leeftijd.

Wat houdt het in?

Onze runningtherapie bestaat uit 2x per week onder begeleiding lopen, en 1x zelf gedurende 12 weken. Je krijgt een logboek met tips en een schema.
Ook sturen we wekelijks een nieuwsbrief die aansluit op het actuele onderwerp van de les op dat moment. In onze lessen leren we je de technieken vanuit de Chirunning en letten we o.a. op ontspanning, ademhaling, etc.
We maken een filmopname van je loopstijl om de aandachtspunten vanuit Chirunning te leren..

Voor wie?

In principe is iedereen er geschikt voor, het hangt een beetje af van de mate van klachten. We sturen dan ook altijd een aantal vragenlijsten (startmeting) toe om hier meer inzicht in te krijgen. Tussentijds en op het eind van de 12 weken doen we ook een meting, zodat je je eigen resultaat ook kan volgen.

Runningtherapie bieden we aan als individueel traject of als groepstraject. Klik hier voor meer informatie en hier voor de agenda.

Aanbod individueel

Individueel runningtherapie traject

  • 6, 10 of 12 weken 2x per week begeleid hardlopen, of op maat samengesteld.
  • Logboek met info ChiRunning en trainingsschema
  • Lesbrieven (digitaal)*optioneel
  • 2x video analyse
  • locatie nader te bepalen

Aanbod groep

Groep runningtherapie traject

  • 10 of 12 weken 1x per week begeleid hardlopen
  • Logboek met info ChiRunning en trainingsschema
  • Wekelijks extra info via mail over ChiRunning techniek en hardlopen
  • 2x video analyse
  • locatie Joure/Sneek/Lemmer en omstreken
Share This