Trochdrave is Fries voor “doordraven”. Trochdrave staat voor het ervaren van beweging door middel van hardlopen, provocatief coachen of trainingsacteren. In het Fries: Drave, Útdaagje of Spylje (DUS). In dit interview met Henk Hiemstra staat het hardlopen en runningtherapie centraal.

 

Alweer een hardloop-coach?

Bewegen staat volop in de belangstelling. Nog nooit zijn er zoveel mensen geweest die hardlopen als sport beoefenen, individueel of bij een loopgroep of atletiekvereniging. En ook waren er nog nooit zoveel blessures.
De meeste blessures ontstaan bij beginnende lopers en zijn een gevolg van overbelasting, conclusie uit een Gronings onderzoek uit 2014. Rustiger trainen bleek geen remedie bleek uit dat zelfde onderzoek. Er is met de toename van populariteit van het hardlopen ook een toename van Running apps die je vertellen dat je het zo goed doet, zonder te zien wat je doet.  Ook dat is niet altijd zonder risico.
Onze overtuiging is dat een goede techniek blessures kan voorkomen. Trochdrave biedt begeleiding bij het hardlopen op basis van de ChiRunning techniek waardoor blessurevrij en energie-efficiënt kunt blijven hardlopen.

Blessurevrij door ChiRunning?

ChiRunning is gebaseerd op de principes van de TaiChi, gebruik maken van de krachten om ons heen en ontspanning. Dat betekent bij het hardlopen dat je gebruik maakt van de zwaartekracht en de kracht van de weg die op je af komt. En dat je met ontspanning in je spieren loopt. Behalve de kernspieren, de onderste buikspieren. Die maken het mogelijk dat je als een ‘naald in watten’, met een rechte uitgelijnde houding gebruik maakt van de zwaartekracht terwijl je alle andere spieren zoveel mogelijk kunt ontspannen. ChiRunning is daardoor dé techniek voor het blessurevrij en energie-efficiënt lopen, immers als je je spieren ontspant kun je ze moeilijk overbelasten. Ik ben sinds 2015 gecertificeerd ChiRunning instructeur en Verona traint voor de New York marathon van dit jaar met ChiRunning coaching van Marion Meesters (www.loopblessurevrij.nl)

Wie zitten er achter Trochdrave?

Trochdrave is meer dan alleen hardlopen door onze achtergrond, namelijk de geestelijke gezondheidszorg. Zowel Verona Fortuin als ik zijn runningtherapeut, psychiatrisch verpleegkundige en werkzaam als praktijkondersteuner in huisartsenpraktijken (POH GGZ) in zuidwest Friesland. Die kennis en ervaring is een pré bij de Runningtherapie van Trochdrave. Wij weten door die ervaring dat bewegen een prachtig middel is om de ‘psychische conditie’ te verbeteren. Zeker bij mensen met psychische klachten als gevolg van stress en/of psychosociale problematiek.

Stress is één van de grootste oorzaken van het tegenwoordige ziekteverzuim. Daarbij hebben zij verstand van motiveren en enthousiasmeren.

Runningtherapie biedt een programma voor een gezondere leefstijl met meer balans in de energiehuishouding.

Vanwaar die passie voor hardlopen en psychische gezondheid?

Hardlopen doe ik pas sinds mijn 52ste. De opmaat daarvoor is begonnen in het jaar 2000, op m’n 40ste. Ik ben dan leidinggevende, doe een intensieve opleiding, heb daarnaast nog twee verschillende banen/functies en een jong gezin. En ik wil alles goed doen, vooral voor anderen. Voel me verantwoordelijk voor alles en iedereen en vergeet mezelf: ik raak burnout. 9 maanden ben ik uit het werk. Slik 2 jaar antidepressiva en start een moestuin, “met mijn poten in de klei”. Als mijn kinderen protesteren tegen de wekelijkse boerenkool en pompoen, en ik het plezier er ook niet meer uithaal, stop ik de moestuin. Vervolgens ga ik naar de sportschool. Langzaam gaat het gewicht (door de medicatie ben ik 15 kg aangekomen) er weer wat af, voel ik me weer wat beter. Maar na 3 jaar sportschool wordt het saai, ik ga eigenlijk alleen nog voor de sauna ná het sporten.

Als mijn jongste dochter, dan 15, begint met hardlopen (in het donker en omdat ze denkt dat ze te dik is) ga ik met haar mee, want ik ben wel te zwaar. We doen samen Start to Run, een programma van de Atletiekunie. Dan leren we beide wat meer van de techniek is de gedachte. En al snel raak ik verslaafd, aan hardlopen. Het is inmiddels begin 2012 en ben ik 52. Ik ontdek aan den lijve wat hardlopen betekent voor mijn neiging tot depressie. Ik krijg meer energie en kan makkelijker herstellen, voel me veel beter, fysiek en qua stemming. En ik ontdek de blessurevrije en energie efficiënte vorm van hardlopen via Marion Meesters, ChiRunning. Dit mag iedereen ervaren! Het is een passie en missie geworden. Met plezier bewegen tegen stress.

Klinkt goed, met plezier bewegen tegen stress!


Wat bieden jullie op dit moment?

Op dit moment wordt er op de dinsdag- en donderdagavond in een kleine groep runningtherapie van max. 8 personen gedurende 12 weken 2x per week  60 à 75 minuten onder begeleiding getraind op diverse mooie natuur locaties in de omgeving van Joure. Er wordt maatwerk geboden doordat alle deelnemers  op hun eigen niveau trainen. Zo wordt er een 0-meting, tussenmeting en eindmeting gedaan om zicht te krijgen in de voortgang. Iedereen krijgt een eigen werk- en logboek en daarnaast een nieuwsbrief met daarin het thema van de komende week.

Meedoen?

Share This