Runningtherapie

 Runningtherapie is het inzetten van hardlopen ten behoeve van het (overbelaste) brein. Het is een therapievorm waarbij je met je lichaam bezig bent, maar de effecten zal je met name op psychisch gebied ervaren. Het is een therapievorm waarbij het praten in eerste instantie ondergeschikt is aan het bewegen.

Algemeen

Runningtherapie bestaat al een aantal jaren in ons land. Het begrip Runningtherapie krijgt steeds meer naamsbekendheid onder cliënten, maar ook onder artsen, specialisten en fysiotherapeuten. Dat lichaamsbeweging niet alleen ons lijf maar ook ons brein in conditie houdt, wordt steeds duidelijker.

Wetenschappelijk onderzoek laat overtuigend zien dat regelmatig bewegen de mens goed doet. Bewegen brengt een aantal processen in ons lichaam opgang waarbij stoffen worden geproduceerd waardoor we ons prettiger gaan voelen. Je krijgt daardoor een toename van conditie en zelfvertrouwen. Klachten als bivoorbeeld onzekerheid, angst en/of depressie nemen af. Je loopt dus letterlijk de stress uit je lijf.

Bewegen als medicijn

Wereldwijd zijn er al vele onderzoeken gedaan en telkens komt men tot de conclusie dat bewegen gezondheid bevordert. Naast vele psychische voordelen biedt bewegen ook een enorme verbetering van het lichamelijk welbevinden en neemt de totale belastbaarheid toe. Het uithoudingsvermogen verbetert aanzienlijk, zodat men minder snel moe wordt. Tevens neemt de kans op een aantal lichamelijke ziekten af , bv hart- en vaataandoeningen, borstkanker, diabetes, obesitas. Het bevordert dus zowel je lichamelijke als je geestelijke gesteldheid. 

Wat is (Chi)Runningtherapie

 Belangrijk is ontspannen en met plezier te leren lopen. Door je te ontspannen kun je je hartslag lager houden en de inspanningen ook langer volhouden. Bij de start gaan we eerst door middel van de zeer langzame duurloop de duur van het (hard)lopen verlengen om vervolgens te gaan trainen om de afstand te verhogen. Dit gaat langzaam en met beleid zodat blessures zoveel mogelijk worden voorkomen. De techniek van ChiRunning® (energie efficiënt en blessurevrij hardlopen) maakt onderdeel uit van het programma (Henk is gecertificeerd ChiRunning Instructeur).
Op deze manier leer je ook hoe je in het dagelijkse leven je op een ontspannen manier kunt inspannen.

 

Hardlopen voor je brein

Bewegen/sporten heeft diverse bijzondere effecten op onze hersenen, onze gevoelens, ons psychisch welbevinden en ons sociaal functioneren. Deze website geeft een overzicht van relevante wetenschappelijke studies en verklaringsmodellen voor deze wisselwerking.

 

Share This