Geweldig! Je hebt de stap genomen: je begint met hardlopen om je overprikkelde brein en lijf in balans te brengen. Helaas, na 3 weken heb je een blessure en zit je weer op de bank. Daar is niks aan. En je was zo enthousiast begonnen! Een van de veelgemaakt beginners fouten, te snel te veel. Kun je dit voorkomen? Jazeker, lees snel verder.

De Chi in ChiRunningtherapie komt van de T’ai Chi en is de vitale levensenergie dat zorgt voor de samenhang tussen ons fysieke, mentale en spirituele gestel.
Bij ChiRunning en ChiWalking gebruik je de chi-kracht om in beweging te komen en te blijven. Gecombineerd met een mooie rechte houding en ontspanning in spieren en gewrichten kan de chi vrij door je lichaam stromen. De thuisbasis van chi energie is gelegen in je dantien, je kern. Die vind je onder je navel een paar centimeter naar binnen. Niet toevallig ook het zwaartepunt van je lichaam. Alle beweging bij T’ai Chi ontstaat vanuit dit punt. Breng dit punt naar voren, vanuit een rechte houding en je komt in beweging. Je maakt daarmee gebruik van de zwaartekracht om vooruit te komen.
Eigenlijk iets voor luie mensen dus. Je hoeft je spieren veel minder te gebruiken. Alleen maar ontspannen. Behalve dan je buikspieren. Voor je rechte houding, je core stability.

Ah…als ik mijn spieren minder gebruik, dan kan ik ze niet overbelasten…en dus ook minder snel blesseren!

Runningtherapie is gedoseerd, dus rustig hardlopen en effectief als je bijvoorbeeld stress gerelateerde klachten hebt. Klachten als: overbelast, burnout, depressie, angst, PTSS, allemaal labels waarbij stress een rol speelt. Zonder dat ik volledig wil zijn, er kan vast nog meer bij. Voor deze klachten is ontspanning, mindfulness, meditatie, ademhaling, leven in het nu, een belangrijke leefstijl interventie geworden. En bewegen. Er is al veel onderzoek gedaan naar wat bewegen oplevert bij stress. Lees bijvoorbeeld het (heerlijk leesbare) boek “leef als een beest” van Witte Hoogendijk en Wilma de Rek over ontstaan en gevolgen van stress. Hardlopen verminderd de aanmaak van stresshormonen en zorgt voor aanmaak van ‘geluksstofjes”. Bewegen wil je je leven lang kunnen doen om de balans in je dagelijks bestaan te houden. Fysiek en mentaal. Want niks is erger als je een keer de stap genomen hebt om na 3 weken alweer thuis te zitten.

ChiRunningtherapie is dus “the best of both worlds”. Terwijl je hardloopt voel je aan je lijf als het moeilijker of zwaarder wordt. Aanpassen van je houding of techniek levert dan weer de ontspanning in het lopen op. Bodysensing noemen we dat. In Mindfulness heb je de bodyscan, voelen wat je lichaam je vertelt. ChiRunning en ChiWalking zijn mindful oefeningen in bewegen. Door de ontspanning van de spieren, de rechte houding, waardoor je botten en pezen je gewicht opvangen tijdens het neerkomen op je voet, raak je minder snel geblesseerd. En dat is dan een groot voordeel, je kunt blijven lopen voor de broodnodige balans in dit prikkel-volle leven.

ChiRunningtherapie kun je volgen bij Trochdrave, individueel of in groepsverband.

Share This