Door ©Katherine Dreyer, co-founder van ChiRunning®, ChiWalking® & ChiLiving®
Vertaling: ©Henk Hiemstra, Certified ChiRunning/ChiWalking Instructor, oktober 2019

Tijdens ons laatste bezoek aan het AARP (American Association of Retired Persons), waar we al jaren het personeel trainen in ChiWalking en ChiRunning, werden we in contact gebracht met de  mensen van een nieuwe afdeling, gericht op Mentale Gezondheid. “Mentale Gezondheid is het nieuwe Hart Gezondheid” vertelden ze ons. “Wat wij geleerd hebben is dat de beste manier om je brein gezond te houden en te verbeteren is door je lichaam iets nieuws aan te leren.“

Een gezond hart is natuurlijk van cruciaal belang. Maar je brein is verantwoordelijk voor aansturing van al je lichaamsfuncties. Een terugval in cognitie kan een terugval veroorzaken op allerlei gezondheidsgebieden.

Er zijn verschillende manieren om je cognitief functioneren te verbeteren. De AARP noemt 5 bouwstenen van mentale gezondheid: Bewegen, Ontdekken, Ontspannen, Voeden, Verbinden. Uit hun onderzoek, gezamenlijk met een aantal toonaangevende organisaties op het gebied van  geestelijke gezondheid, blijkt dat bewegen bovenaan staat. En nog effectiever is het als je je brein aan het werk zet tijdens het bewegen door je lichaam nieuwe bewegingen aan te leren. Als je brein met zijn aandacht bij je lichaam is om het iets nieuws aan te leren, bewust is van wat je lichaam doet en je tegelijkertijd beweegt, is dat de beste cognitieve training met de beste resultaten voor je brein.

Trochdrave - 5 bouwstenen van mentale gezondheid

“Sudoku, kruiswoordpuzzels, computertraining. De helft van de Amerikanen denkt dat deze games en mentale taken hun brein fit houden, bleek uit een onderzoek van de AARP uit 2014 – maar er is weinig bewijs dat dit klopt. Als je echt helderheid van geest wilt behouden en de kans op dementie wilt verkleinen, aldus wetenschappers, ga je naar de sportschool”.

ChiRunning en ChiWalking bieden je een perfecte mogelijkheid om je breinfunctie te verbeteren terwijl tegelijkertijd je cardiovasculaire systeem, emotionele balans en skelet worden versterkt. Je leert technieken om jouw lichaam te beschermen voor de rest van je leven. De Mindfulness component van ChiRunning techniek werkt als meditatie, het tot rust brengen van van je brein met zijn neiging om van het ene naar het andere onderwerp te springen.

Door te focussen op je lichaam, ademhaling en op iets nieuws leren, breng je de geest tot rust en ervaar je makkelijker signalen van je lichaam, ook de minder duidelijke. Als je deze techniek van Body Sensing beter beheerst, kom je in contact met een diepere wijsheid die niet zetelt in je hoofd maar in je lijf. Je wordt je meer bewust van wat je lichaam nodig heeft en kan daar beter op reageren en anticiperen.
We noemen dit de opwaartse spiraal van Chi.

“Zelfs een enkele workout kan onze geheugencentra, net als onze spieren, al fitter maken.” (New York Times, How Excersise Affects Our Memory). Niettemin, iets nieuws leren en herhalen van nieuwe bewegingen helpt om nieuwe neurotransmitters te ontwikkelen en nieuwe verbindingen te maken die er eerder nog niet waren. Van de nieuwe wetenschap over de plasticiteit van ons brein weten we dat we ons brein opnieuw kunnen “bedraden”, maar dat het aandacht en focus kost.

“Elke keer dat je brein een verbinding versterkt om een vaardigheid te versterken, worden er andere verbindingen zwakker die niet op dat exacte moment werden gebruikt. Deze negatieve verandering in het plastische brein verwijderd sommige van de irrelevante of storende activiteit in het brein” (uit: Huff Post, Rewiring your Brain) . Anders gezegd, bij herhaalde oefeningen zal je brein nieuwe paden aanleggen om een activiteit uit te voeren en te ervaren, bijvoorbeeld hardlopen of wandelen op een nieuwe manier, en tegelijk de oude manier van doen of denken wissen.

Daar komt nog bij, dat als je herhaalde positieve ervaringen hebt, zoals een goed gevoel na een hardlooptraining of wandeling, wordt hardlopen en wandelen in je brein gekoppeld aan en opgeslagen als een positieve ervaring. Als al die inspanningen om gezonde vaardigheden te ontwikkelen ook nog opleveren dat je minder pijn en meer plezier hebt, is je lichaam ook eerder bereid die nieuwe bewegingen te herhalen. Wat je weer helpt om dit te integreren in een nieuwe, positieve manier van ervaren en leven.

Nieuwe studies over de darmen als ons tweede brein wijzen op nog meer voordelen van ChiRunning en ChiWalking. De focus van je Dantien in je onderbuik geeft je een nog grotere toegang tot dat brein in je darmen, de thuisbasis van creativiteit, intuïtie en een betere beleving van alle ervaringen.

Nu de wetenschap ontdekt wat de grote T’ai Chi en meditatie meesters al wisten en in duizenden jaren hebben doorgegeven, worden de voordelen van ChiRunning en ChiWalking bevestigd, verder uitgebreid en verdiept. Verbeter je mentale gezondheid, focus je geest, versterk je kern en zorg dat je neurotransmitters blijven vuren en verbinden.
Leer, onderzoek, ontdek, verbind en blijf bewegen.

Noot van de vertaler: Kijk op bewegenvoorjebrein.nl voor een schat aan onderzoeksmateriaal over de effecten van bewegen op je brein.

Share This