ChiRunning is een mindfulness-based fitness programma – anders gezegd “mediteren in beweging”

Zeker in deze corona-tijd is beweging onze nr. 1 hulp bij stress management, zelfzorg en het is goed voor onze totale geestelijk welzijn. Informatie die dat ondersteund vind je bijvoorbeeld op Bewegen voor je brein.

Misschien in mindere mate, maar zeker met vergelijkbare effecten, beoefenen we mindfulness/meditatie. Meditatie is bewezen effectief om bijvoorbeeld met depressieve en angstige gevoelens om te (leren) gaan. Het helpt je pijnlijke en negatieve gedachten en destructieve patronen te (h)erkennen, accepteren dat ze er zijn en vervolgens los te laten, at the end.
In ChiRunning zijn “the best of both worlds” samen gekomen.

Chronische stress is niet van de laatste tijd. Eind 19e eeuw was er al een arts die waarschuwde dat de ontwikkelingen te snel gingen. Zijn zorg was aangewakkerd door de komst van de stoomtrein. Hij voorzag dat mensen de snelheid van de trein (en de ontwikkelingen) mentaal niet bij zouden kunnen houden.
Een andere “visionair” was Thomas Edison (jawel, uitvinder van de gloeilamp):

“De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg van het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte.” Thomas Edison, 1847-1931

En zie, de leefstijl had in de 19e eeuw al aandacht. Nu, 173 jaar later, zijn er leefstijl-coaches die worden vergoed door de zorgverzekeraars.
Leefstijl bestaat uit een aantal onderdelen waaronder voldoende beweging, goede voeding, goed slapen en voor hen die dat prettig vinden mediteren.

Van hardlopen wordt vaak gezegd dat het fijn is om “je hoofd leeg te maken”. Nou moet ik zeggen dat ik dat wel eens ervaren heb, maar me dat echt niet elke keer lukt. En zeker in de basis workshops ChiRunning komt nog wel eens de opmerking voorbij: “hoezo hoofd leeg maken, ik moet op zoveel dingen letten!”, desnoods roep ik het zelf en krijg dan instemmende opmerkingen van de cursisten.

Een van de principes bij T’ai Chi (basis van ChiRunning) is de weg van geleidelijke vooruitgang. ChiRunning je eigen maken in een workshop van een dag is onmogelijk. Handvatten voor de basis, houding en een goede techniek, voor bodysensing (gewaar zijn van wat je lichaam je verteld) is wel wat je krijgt. En dan is het vooral oefenen. Gelukkig kan dat bij dagelijkse routines als zitten, wandelen, staan; de hele dag kun je bijvoorbeeld op je houding letten. Na verloop van tijd vraag je je wel af “doe ik het nog wel goed”, vandaar ook dat ChiRunning instructeurs zogenoemde techniekgroepen organiseren. Daarin wordt techniek herhaald en uiteraard gekeken naar hoe het op dat moment gaat.

Bodysensing vind ik zelf een van de meest waardevolle instrumenten van ChiRunning. Het helpt mij om het meditatie element, de mindfulness, in mijn lopen te brengen. En hoe langer ik nu ChiRunning beoefen, des te automatischer begint dat te ontstaan. Het gaat om het proces, niet om de perfectie schreef Haley Tunstall in haar blog op ChiLiving.com. “Het proces is het doel”.

Dat is voor mij de mindfulness in ChiRunning: focussen op het proces van mijn lichaam om blessurevrij te lopen. Voortdurend kunnen aanpassen aan wat de omstandigheden van mij vragen. Een proces tussen lichaam en geest, waardoor mijn hoofd (steeds vaker) leeg is aan het eind van mijn loopje. En Darwin zei het al: “Zij die zich het best kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden zullen overleven” (vrije weergave). Blijf oefenen!

Share This